Kamerlid
Kruimelpad
Commissies Defensie en Buitenlandse Zaken ontmoeten leden Oekraïense parlement
Vandaag ontmoetten de gezamenlijke commissies Defensie en Buitenlandse Zaken leden van het Oekraïense parlement. Voorzitter van de commissie Defensie Peter Buysrogge reageert tevreden: “Deze ontmoeting is een gelegenheid om de Oekraïners een hart onder de riem te steken en hun duidelijk te maken dat we achter hen staan.” Maar het Belgische leger loopt achter de feiten aan, vindt ook Kamerlid Theo Francken.
Hoewel België geen deel uitmaakt van het conflict in Oekraïne voelen we de effecten van deze oorlog doorheen haar hele samenleving, van stijgende energie, voedsel en grondstofprijzen, tot verdere belasting van ons opvangnetwerk en de nood om versneld werk te maken van onze militaire en groene transitie. België heeft dus alle belang bij een voor Oekraïne en Europa gunstige uitkomst van het conflict.
Onvoldoende legermateriaal
Spijtig genoeg is de Belgische militaire steun aan Oekraïne veel te beperkt. Peter Buysrogge: “Defensie mocht van de kiezer nooit een cent te veel kosten, er werd gezorgd voor juist genoeg, of juist onvoldoende, materiaal. Dat wreekt zich nu. Ons leger heeft gewoonweg geen materiaal of munitie in stock om Oekraïne te steunen.”
Oude concepten
Theo Francken vult aan: “Het klopt dat de investeringsplannen van voormalig minister Vandeput door deze regering worden verdergezet. Maar eigenlijk zijn de defensieplannen van deze regering al achterhaald van het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel. De minister blijft dit koppig ontkennen, maar we kunnen er gewoon niet langer om heen dat we vechten met oude concepten, te weinig vernieuwing, te weinig ambitie. En we kunnen niet wachten tot 2024.”
Ook diplomatieke stappen zetten
Oekraïne heeft haar kandidatuur van toekomstige EU-lidstaat weten te verzilveren en de Europese belofte om te helpen bij de heropbouw van haar instellingen, samenleving en fysieke infrastructuur post-conflict onder het Build-Back-Better principe. De N-VA-Kamerleden hebben alvast een resolutie neergelegd om de miljarden euro’s geld van Russische oligarchen met banden met het Kremlin, dat geblokkeerd staat in ons land, beschikbaar te stellen voor de Oekraïense heropbouw.
Daarnaast stelt de N-VA voor om een interparlementaire Oekraïens-Belgische vergadering (die verder strekt dan de IPU) op te richten. Die kan de komende jaren de noden en belangen langs beide kanten identificeren.
Kamerlid Darya Safai: “België en Oekraïne hun lot is de komende jaren met elkaar verbonden. Kyiv heeft daar haar belangen en agenda, maar ook Brussel moet haar interesses kunnen communiceren en verdedigen in dat proces.