Tijdens de bijeenkomst stond de toekomst van de NAVO en Oekraïne centraal. Daarbij werd de nadruk gelegd op de noodzaak van versterkte samenwerking, gezamenlijke veiligheid en een oproep tot solidariteit en vrede. De mondiale context rondom defensie verandert snel met oorlog in en rond Europa. De recente uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die nu pleit voor een verhoging van het defensiebudget naar vijf procent van het bbp, benadrukt de noodzaak van strategische heroriëntatie en versterking van onze militaire alliantie.
Sterkere banden en gezamenlijke veiligheid
De Russische invasie van Oekraïne leidde niet alleen tot een humanitaire crisis, maar zette ook de veiligheid van Europa onder druk. De situatie toont aan hoe belangrijk het is dat landen binnen de NAVO en de Europese Unie nauw samenwerken. Deze vergadering bood een platform om de gemeenschappelijke banden tussen België, andere NAVO-lidstaten en Oekraïne te versterken en te onderstrepen dat Europese eenheid cruciaal is voor stabiliteit in de regio.
Oproep tot steun en vrede
België heeft vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn steun betuigd, zowel op militair als op financieel vlak. Er werden wapens en militaire uitrusting geleverd aan Oekraïne, terwijl het ook een aanzienlijke bijdrage heeft geleverd aan humanitaire hulp en er gezorgd werd voor de opvang van oorlogsvluchtelingen. Oekraïne vecht voor zijn eigen onafhankelijkheid, maar ook voor de fundamentele waarden van vrijheid, soevereiniteit en democratie. Tijdens de vergadering vroeg de parlementaire delegatie van Oekraïne aandacht voor blijvende steun op militair, economisch en humanitair vlak. Er werd ook stilgestaan bij de verantwoordelijkheid van Europese landen om te werken aan een vreedzame en duurzame oplossing voor het conflict. “De situatie in Oekraïne herinnert ons eraan dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn”, aldus Peter Buysrogge, voorzitter van de Commissie voor Landsverdediging. “Investeren in defensie is niet enkel een kwestie van nationale veiligheid, maar ook van solidariteit met onze bondgenoten. België heeft de verantwoordelijkheid om zijn rol binnen de NAVO te versterken en bij te dragen aan een stabiel en vredig Europa. Dat vraagt om duidelijke keuzes en blijvende inzet, zowel financieel als strategisch.”